Angelska zimska kolekcija

Že pred meseci smo zimska oblačila privlekli z zgornjih polic, a so prišla prav šele v zadnjih dneh. Zakaj ne bi toplo oblekli tudi kipe? K sodelovanju smo povabili tri lokalne ustvarjalce, ki spretno sukajo sukanec. Škarje in platno smo jim popolnoma prepustili in nastala je zimska kolekcija za Angele kiparke Lučke Koščak.

Zavod Drevored se je že kar nekaj časa poigraval z idejo o kapah za tri prepoznavne grosupeljske kipe, ki nas pozdravljajo ob vhodu v mesto. Zakaj? Ker mala nenavadna presenečenja poskrbijo za jutranji nasmešek, ker tovrstne gverile približajo ljudem umetnost in urbani prostor, ker … ker je idejo navdušeno pozdravila tudi avtorica kipov Lučka Koščak. Zavihali smo rokave in zavrteli telefone treh lokalnih ustvarjalcev. Vsi so se navdušeno lotili dela in se hrabro spopadli s tehničnimi problemi, ki nastanejo ob tako gromozanskih konfekcijskih številkah. Šiviljski meter je za tak projekt navadna otroška igrača, kapa takšnih dimenzij potrebuje armaturo, šal pa 5 m2 polivinila. Predstavljamo vam avtorje in zakulisje ustvarjanja.

Po pustnih noskih in muštacah smo angelom tokrat priskrbeli toplo zimsko opravo.

Jagababa 

Saša in Mitja Škrjanec sta uspešen tandem, ki je po nekaj letih premora ponovno na pohodu z unikatnimi, ročno izdelanimi izdelki, ki slišijo na ime Jagababa. V njuni šivalnici na domačem vrtu nastajajo drugačni šali, posebne torbice, postaven nakit in resne otročarije.Vsak kos je oblikovan, izrezan, skrbno zložen skupaj, sešit in dokončan z občutkom za detajle ter podpisan z unikatno prepoznavnostjo. In to drži…Kot prišito!

Šivanje takega šala ni šala. (Jagababa)

jagababa1 jagababa-2 jagababa4 jagababa5

Jagababa je kapo zamenjala s šalom, jasno, na to se spozna. V megašalu, ki je dolg kar tri metre in pol je 25 metrov sukanca in 3,5 m2 tekstila (žamet, velur, tekstilno krzno,bombaž…). Preden je bil šal sešit je v dolžino meril kar 7 metrov, kar je precej več kot meri babina domača šivalnica. Šal je napolnjen s 5 m2 polivinila zato, da ima volumen in bo tudi primeru hudih zimskih razmer ohranil obliko.

Renata Bedene

Renate Bedene že več kot 15 let dela s tekstilom. Tke, polsti, veze, plete, šiva, tiska, barva … Različne tehnike  in materiale oblikuje v unikatne kreacije, s katerimi razveseljuje sebe in tiste, ki njene izdelke nosijo. Njen “podpis” na oblekah je skoraj nezgrešljiv, pa vendarle v njenem repertoarju ne boste našli dveh enakih kosov.

Pišuka! 3,10 m je obseg glave. (Renata Bedene)

renata-bedene2 renata-bedene3 renata-bedene4 renata-bedene5

Renato je velikost kipa pošteno presenetila,  zato se je odločila, da namesto kape naredi kar naglavni trak. Ušesa bodo na toplem in to je glavno. V trak je s sitotiskom in našitki vpletla žive barve, da presekajo sivino in narišejo nasmeh na obrazih mimoidočih. V hecu pravi, da je kip z njenim trakom postal Sandokan, pa čeprav je roza.

Trgovina Metka

Trgovinica z blagom je Metkina otoška želja in hobi, ki ga je uspešno usmerila v posel. V Sončnih dvorih v Grosupljem stoji njena trgovinica z blagom, sukanci, gumbi … in vsem kar potrebuje šivalna mašina. Ne šivate? Nič zato, pri Metki bodo namesto vas: ukrojili in sešili, skrajšali ali popravili. Če pa si premislite in bi se vseeno lotili, vam bodo zelo v pomoč njihovi tečaji šivanja.

Ko sem stala pred kipi sem ugotovila, da bo treba malo plezat, če bom hotela dobit kakšno mero. (Metka Štrubelj)

metka2 metka3 metka4 metka

Metka se je odločila, da bo njen kip frajer in frajerji ne nosijo toplih kap. Poveznila mu je kapo s šiltom, ki se je izkazala za tehnično kar zapleten projekt. Merjenje obsega ni bilo dovolj, za šilt je morala  s šablono ujeti obliko glave. Da bo kapa obdržala obliko, je Metka blagu dodala kar aluminijasto mrežo, ki jo podpirajo kovinski profili.

Irena Gantar, foto: Drevored, osebni arhivi ustvarjalcev

4 Responses to "Angelska zimska kolekcija"

 1. Luštno! says:

  Jah, tole je pa res krasna ideja!. Vsekakor pozdravljam take novosti, ki ti pogrejejo srce in oko. Odlično in še enkrat odlično!

   
  Odgovori
  • Anonimno says:

   Hvala za tako lepo in veselo presenecenje, hvala vsem kreativnim prijateljem, hvala Sasa&Mitja, Renata in Metka <3<3<3
   Lucka

    
   Odgovori
 2. politi-kant says:

  Umetniška intervencija v mestu Grosuplje. Lepo in zanimivo

   
  Odgovori
 3. DREVORED says:

  Danes, ko smo pospravljali zimsko opravo kipov, je k nam pristopil gospod. Predstavil se je kot bližnji sosed in navdušeno pohvalil akcijo. Pravi, da so odzivi celotne soseske zelo pozitivni in so jim tovrstne akcije všeč. Malo ga je zaskrbelo edino to, da bo zdaj kipe zeblo (-;

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.