Grosupeljčanka prva Slovenka na puščavski dirki za Maktumov pokal

V Dubaju je bila minuli konec tedna na najvišjem nivoju- 160 km, ena najtežjih tekem v distančnem jahanju (pod okriljem FEI- mednarodne konjeniške zveze) ter pod pokroviteljstvom šejka Dubaja, MohammedabinRashid Al Maktum-a.

Med udeleženci iz 45 držav je letos prvič Slovenijo zastopala Helena Okorn s francoskim arabcemWathabalKalediah-om. Dubajski pesek je bil za veliko večino evropskih konj pretrd oreh, načel je tudi Wathabova pljuča in celoten metabolizem, zato se je par od tekme poslovil malo pred polovico- na 75km, ko so ju veterinarji izločili zaradi previsokega srčnega utripa.

Evropski konji so v dubajsko karanteno prišli na novoletni večer in izkazalo se je, da je 7 dni priprav na drugačen zrak, pesek in bistveno višje temperature premalo.

Prva tri mesta so kot minula leta tudi tokrat osvojili predstavniki Združenih arabskih emiratov. Zmagal je MatarHumaidRashed Al Mazrooe s konjem Rajas ( za 160 km je potreboval 6 ur 43 min 27 sek- povprečna hitrost 23,79 km/h).

Na najprestižnejšo svetovno tekmo je bilo povabljenih  470 konj, na prvi veterinarski pregled so pripeljali 294 konj, štartalo jih je 263, tekmo pa je zaključilo le 80 konj. Na omenjeni tekmi je moč sodelovati le s povabilom organizatorja, dubajskegaMeydana.

 

Helena Okorn, foto: osebni arhiv

Preberite tudi

One Response to "Grosupeljčanka prva Slovenka na puščavski dirki za Maktumov pokal"

  1. Miran says:

    Saj ni res pa je!

     
    Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.