GIG – coworking – prvi ‘soprostor’ v Grosuplju

Ste že opazili novo tablo nad Torpedom? Svoj ‘soprostor’ je odprl sveže ustanovljeni GIG coworking, ki deluje v okviru Društva za soustvarjanje in sodelo v Grosuplju. Zanimanja je veliko, kar je razumljivo: potreb po kakovostnem delovnem prostoru v proaktivni delovni ekipi sodelavcev (tudi če (vseh) projektov ne delaš skupaj), je veliko, zato se že spogledujejo z večjimi prostori in vlagatelji za širitev. POBUDE DOBRODOŠLE!

Coworking ali ‘sodelo’ združuje kvalitete najboljših podjetij: odprto in navdihujoče pisarniško okolje v sproščenem delovnem vzdušju (brez neposrednih, s poslovnimi izidi pogojenih pritiskov in drugih negativnih relacij med udeleženci), spodbuda, nasmeh, izmenjava izkušenj in znanj, sprotne medsebojne usluge in storitve, nevihtenje možganov (prerešetavanje idej) in testiranje produktov, pomoč pri strateškem načrtovanju in vodenju poslov in še in še … Vse, kar prepogosto pogrešamo tudi v klasičnem podjetništvu ali če smo sami-za-vse.

GIG coworking trenutno sestavlja 8 mladih ustvarjalcev na področju oblikovanja, arhitekture, programiranja, jezika, športa in organizacije. Odprti so za sodelovanja pri najrazličnejših pobudah: širjenje, povezovanje z drugimi organizacijami s področja kulture, športa, podjetništva, dela, sociale, nudenje mentorstva in karierne podpore posameznikom, snovanje skupnih lokalnih in širših projektov, kot je npr. zasnova velikega medgeneracijskega ustvarjalnega centra v Grosuplju.

GIG_skupna_pisarne_grosuplje

Sodelo je že po obliki vsekakor ena od uspešnih oblik socialnega (družbeno odgovornega) podjetništva. Za neprimerljivo ugodnejšo ceno ima vsak od članov zagotovljeno delovno površino, hitri brezžični spletni dostop, uporabo tiskalnika po potrebi, čajno/kavno kuhinjo ter skupni prostor za sestanke, izobraževanja in predavanja.

Na nekaj vprašanj je odgovorila predsednica društva, Andreja Uranič (ADA design).

Zakaj ravno zdaj? Je sodelo tudi dejanska potreba našega mesta?

»Ideja o coworkingu v Grosuplju je tlela že kar nekaj časa, zdaj pa so se energije z več koncev poklopile, različne stvari so se sestavile ravno v pravem trenutku. Potreba? Seveda, statistike kažejo, da je samo v naši občini okoli 1000 samozaposlenih, in veliko jih dela od doma. Vsi ljudje pa poleg strokovnega in poslovnega mreženja potrebujemo tudi osebno socializacijo.«

Kakšni so načrti za naprej?

»Želimo se širiti, da bi čim več posameznikom lahko nudili prostor, kjer lahko opravljajo svojo dejavnost ali se začnejo tudi profesionalno ukvarjati z nečim, kar jim je blizu. Hkrati bi radi še zmanjšali ceno najemnine za končne uporabnike. V ta namen iščemo vlagatelje, ki bodo verjeli v vzajemen razvoj.«

GIG_sodelo_grosuplje Ana Berišaj (OKO), ena od soustanoviteljic GIG-a, dodaja: »V ruralnem okolju velja: dokler delaš od doma, si brezposeln, pa četudi imaš registrirano dejavnost in dela čez glavo – ko najameš pisarno, si pa ‘končno dobil službo!’ (smeh)
Glavni izziv je izobraziti ljudi. Ne zavedamo se dobro problematike, ki obstaja … Sanje, ki so veljale za naše starše, da bodo že zgolj z izobrazbo dosegli dobro plačano, stabilno službo, niso več možne. V glavah starejših in nekaterih mladih je treba sprožiti ‘klik’, da si moramo delovna mesta začeti krojiti sami – tudi v že obstoječih podjetjih.
Coworking je idealen prostor za to. Veliko ljudi, ki dela npr. od doma, nima zunanje potrditve, da so njihova prizadevanja OK. Mi smo tukaj zato, da ti povemo: ‘Ja, je OK! Pridi, imamo prostor, sodelujmo!’«

 

 

 

Matej Horzelenberg (Lectour), foto: Peter Zakrajšek

One Response to "GIG – coworking – prvi ‘soprostor’ v Grosuplju"

  1. Thon Horzelenberg says:

    Prečudovito, enkratno, inventivno, spodbudno!!

     
    Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.