Fotografski natečaj Grosuplje 2014 / Nastaja mesto

Še nekaj dni je do zaključka natečaja za najboljšo lokalno fotografijo iz občine Grosuplje na temo »Nastaja mesto«, ki ga razpisuje Zavod DREVORED. Člane komisije smo pozvali, da nam na temo natečaja pošljejo svoj pogled skozi objektiv. Odzvala sta se Vasja Ambrožič(nočna) in Barbara Čeferin(Tuš) s fotografijama v naslovnici.

Ali radi lovite motive v fotografski objektiv? Potem ste pravi za naš izziv, lov na urbane motive. S podporo pokroviteljev, ki cenijo tovrstno kulturo, smo pripravili bogat nagradni sklad. Po zaključku natečaja bomo pripravili tudi razstavo ožjega izbora fotografij.

10483271_739915706069350_6531201065134790217_o

 

Tema natečaja: “Nastaja mesto”

Grosuplje je mlado hitro rastoče naselje, ki je šele pred kratkim, konec leta 2005, dobilo naziv mesto. Pa to res je? Z natečajem iščemo urbane motive in utrip mesta Grosuplja. Poiščite, kaj ga dela mestnega?  Ali obratno, postavite mu ogledalo in pokažite, zakaj to še ni.

»No, lahko si postavimo par preprostih vprašanj: Ali imamo mestni park?  Se lahko sprehodimo po urbani promenadi ali peljemo po glavni mestni aveniji? Imamo mogoče urejen centralni trg, kjer se srečujejo poti vseh generacij? Lahko parkiramo na urejenih parkirnih prostorih? Kje so urejene kolesarske steze in cone za pešce? »

(Mitja Škrjanec, krajinski arhitekt, v intervjuju za drevored.si)

Pogoji in pravila sodelovanja

 • Fotografija mora izražati avtorjev pogled na temo fotonatečaja.
 • Motiv fotografije mora biti posnet v občini Grosuplje.
 • Računalniška manipulacija fotografij je dovoljena v osnovnem obsegu (manjše popravljanje kontrastov, osvetlitve, barve, izrez), fotomontaže niso dovoljene.
 • Fotografija je lahko posneta v barvni ali črno-beli tehniki.
 • Vsak posameznik lahko prijavi največ tri (3) fotografije.
 • Člani organizacijskega odbora, člani komisije in njihovi družinski člani ne smejo sodelovati na natečaju.

Navodila za prijavo in pošiljanje fotografij

Fotografije svojih del pošljite najkasneje do 1. oktobra. Prijavnine za udeležbo ni.

Prijava na natečaj je popolna, ko fotografijo pošljete v naslednjih dveh oblikah:

 • Natisnjeno fotografijo velikosti 20 x 30 cm pošljete na naslov Zavod DREVORED, Brezje pri Grosupljem 90, 1290 Grosuplje. Na hrbtni strani fotografije napišite samo naslov fotografije, brez avtorja. Upoštevali bomo fotografije s poštnim žigom vključno z datumom 1. 10. 2014.
 • Fotografijo v digitalni obliki z daljšo stranico velikosti  2000  slikovnih pik  (pikslov) pošljite na naslov info@drevored.si. Skupaj s fotografijo pošljite tudi naslednje podatke v digitalni datoteki (word ali txt oblika):
 1. ime in priimek, starost avtorja ter naslov
 2. kratka osebna predstavitev (v nekaj stavkih)
 3. naslov fotografije

Fotografij, ki ne bodo poslane v obeh oblikah (tiskani in digitalni) ter opremljene z zahtevanimi podatki, ne bomo ocenjevali.

Izbor del in nagrade

Ožji izbor

Natečajne fotografije bo pregledala tričlanska strokovna komisija. Komisija bo v prvem koraku opravila ožji izbor 20 del, izmed katerih bo po svojih kriterijih izbrala tri nagrajene fotografije. Vse fotografije ožjega izbora bodo predstavljene na razstavi. Glasovanje komisije ne bo potekalo javno. Nagrajenci natečaja bodo objavljeni do 14. oktobra na portalu drevored.si. Odločitve žirij so dokončne in nepreklicne.

logo-občina-grosuplje

Glavni pokrovitelj natečaja je Občina Grosuplje

 

Strokovna komisija:

Barbara Čeferin, fotografinja in samostojna galeristka

Peter Irmanprofesionalni fotograf

Vasja Ambrožičoblikovalec in ljubiteljski fotograf

Podelili bomo tri nagrade strokovne komisije:

1. NAGRADA je denarna nagrada v vrednosti 300 EUR.

2. NAGRADA je praktična v vrednosti 150 EUR.

3. NAGRADA je praktična v vrednosti 50 EUR.

Podelili bomo tudi nagrado po izboru bralcev:

NAGRADA po izboru bralcev je praktična v vrednosti 100 EUR

Izmed izbranih 20 del bo potekalo tudi glasovanje na socialnem omrežju Facebook za nagrado po izboru bralcev. Glasovanje bo potekalo od 6. do 10. oktobra, zmagala bo fotografija, ki bo v tem času prejela največ »všečkov«. Rezultat bo objavljen do 14. oktobra na portalu drevored.si.

Ostali pokrovitelji natečaja

logotip-3a

vidal_fotonatecaj_2014

logotip mixilab nov

Splošne določbe

Nagrajenci bodo objavljeni na portalu drevored.si in obveščeni po spletni pošti. Avtorji s sodelovanjem na natečaju soglašate, da lahko organizator vse prejete materiale v povezavi z nagradnim natečajem brez omejitev uporablja na svojih spletnih straneh, na razstavi in drugih materialih, vendar le v povezavi z natečajem. Avtor jamči, da je prijavljeno delo v celoti njegovo avtorsko delo ter da z njo ni kršil nobenih avtorskih pravic in/ali katerihkoli drugih pravic tretjih oseb. Komisija se lahko odloči, da določene nagrade ne podeli.

Davki od nagrad 

Nagrajencem se po Zakonu o dohodnini, kot velja na dan sprejema teh pravil, vrednost dobitka v natečaju oz. nagradnem žrebanju, ki presega 42 EUR, všteva v davčno osnovo. Organizator bo obračunal in plačal akontacijo davka od denarne nagrade v skladu z veljavnimi predpisi. Akontacija dohodnine bremeni nagrajenca, bruto vrednost nagrade (to je vrednost, ki je enaka izročeni nagradi, že povečani za akontacijo dohodnine) pa bo organizator poročal davčnemu organu. Plačilo dohodnine od darilnega bona je obveznost nagrajenca. Morebitne druge davčne obveznosti bremenijo nagrajenca. Vsi nagrajenci morajo organizatorju zaupati potrebne podatke za poročanje davčnemu organu.


Zavod DREVORED, foto: freeimages.com

Preberite tudi

2 Responses to "Fotografski natečaj Grosuplje 2014 / Nastaja mesto"

 1. Nikita Xever says:

  Je bil prijeten tale fotonatečaj, roko na srce, pa tudi velik izziv in ne lahka naloga fotografov: prikazati mesto, ki ga takorekoč še ni videt. Grosuplje je, bolj kot ne, ena velika vas, kjer se nemalokrat skozi center vozijo še traktorji s prikolicami in delovnimi priključki in se mešajo z najsodobnejšimi avtomobili, avtobusi, zastarelimi vlakovnimi kompozicijami … Po mestu diši le par posameznih točk, kot je Ad.center z občinsko zgradbo, knjižnica, OŠ Brinje in edini semafor ob njej, pa mogoče še Sončni Dvori in kompleks veletrgovcev ob vstopu iz zahodne smeri v mesto. Pa smo res samo zaradi veletrgovcev in občinske zgradbe že “mesto”? Ostalo so bolj ali manj poflikan asfalt, družinske hiše v senci blokov in množica manjših lokalčkov, ki poskrbijo, da življenje po sedmi zvečer že skoraj popolnoma ne ugasne. S fotićem it po takem nasleju in naredit dobre fotografije s pričujočo zgodbo “Nastaja mesto” – še zdaleč ni bila lahka naloga in to, po možnosti ne samo z zgradbami, kajti v mestu živimo predvsem Ljudje; naš utrip, ki odmeva po Admičevi, Kolodvorski, Partizanski in ostalih cestah je tisti, ki nas predstavlja kot Grosupeljčane, ki zaenkrat dihamo vsaj še svež zrak in to je še največ vredno! – da dodam še mojih 5 centov k tej debati, ki je ni …

  pa lep dan vsem!
  Nikita

   
  Odgovori
 2. Gasilec J€žek Zagraški says:

  Z Nikito se glede njegovih ugotovitev ZELO strinjam. Ljudje pa naj bi se čim prej zavedli, da “vsevedna” politika in liberalni kapitalisti pretekle kontinuitete pomešani z novodobnimi tajkunčki še dolgo ne bodo prinesli pravega mestnega duha, ki ga zares lahko ustvarijo SAMO LJUDJE z različnimi oblikami SODELOVANJA. Ne gre pa samo za reševanje starega grosupeljskega centra, temveč za homogenizacijo odnosov med mestom in podeželjem. O tem se govori že več kot 20 let, pa je še hudičevo malo narejenega.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.