Ekipa malega Grosuplja pokorila košarkarske velikane

Mlajši kadeti KK Grosuplje so osvojili prestižni turnir! Vsekakor je največje presenečenje v vseh 13 letih, odkar turnir poteka, ekipa malega Grosuplja, ki je med novoletnimi prazniki leta 2015 pokorila košarkarske velikane. Zgodba pa bo zagotovo odmevala še dolga leta.

Trije evropski prvaki (Partizan, Cibona, Split), dva evroligaša (Cedevita, Darussafaka), klubi z zelo bogato tradicijo (Zadar, D.Petrović, Šibenik, Krka, U.Olimpija) in klubi poznani po zelo kvalitetnem delu z mladimi košarkarji (Zagreb, Dubrava, Spars Sarajevo, Tusli Berlin, Ratgeber Academia). Turnir OK Orlando Božićni Kup vsako leto zbere tako zveneča imena na enem mestu. V letošnjem letu pa se  je spisala posebna zgodba, saj je med velikani evropske košarke slavil najmanjši klub med največjimi, KK Grosuplje!

V letošnjem letu pa se je spisala posebna zgodba, saj je med velikani evropske košarke slavil najmanjši klub med največjimi, KK Grosuplje!

Naš klub je dobil možnost uvrstitve na turnir preko kvalifikacij, ki so določile 16. sodelujočega na glavnem turnirju. Zaradi kvalifikacij je naša ekipa odigrala 2 tekmi več od ostalih udeležencev, v Zagreb pa so prispeli dan pred ostalimi ekipami. V kvalifikacijah so porazili KK Rudeš in KK Velika Gorica in si s tem zagotovili uvrstitev na glavni turnir. Prvi dan turnirja so precej gladko odpravili ekipo Spars iz Sarajeva in selekcijo Rijeke. Drugi dan je sledila zahtevna tekma za 1. mesto v skupini z ekipo Cedevite, v kateri so po težki borbi naši fantje slavili z razliko 2 točk, tekma pa se je odločila v zadnjih sekundah. Popoldan je sledilo slovensko četrtfinale, nasprotnik Union Olimpija. Ljubljančani so bili enakovreden nasprotnik samo 1. četrtino, do polčasa pa so naši fantje napravili neulovljivo razliko.

Zadnji dan turnirja nam je v polfinalu namenil prvega favorita in fizično najmočnejšo ekipo na turnirju, evroligaško Darussafako. Naši košarkarji so kljub temu, da je bila to že 7. tekma v 4 dneh, prikazali neverjetno količino borbenosti in energije ter skozi celo tekmo s pametno in preudarno igro bili boljši nasprotnik. Ta zmaga Grosupeljčanov je bila tudi največje presenečenje turnirja, ekipa pa je požela veliko simpatij ostali tekmovalcev in gledalcev.

Ta zmaga Grosupeljčanov je bila tudi največje presenečenje turnirja, ekipa pa je požela veliko simpatij ostali tekmovalcev in gledalcev.

Na zadnji stopnici, v finalu, nas je čakala zagrebška Cedevita. Naši fantje so zbrali še zadnje atome moči ter v 8. tekmi v 4 dneh v finalu popolnoma nadigrali ekipo Cedevite in na koncu suvereno slavili s 15 točkami razlike.

najboljsi_igralec_turnirja_dan_duscak_grosuplje

Dan Duščak – najboljši igralec turnirja

FINALE:
KK Grosuplje : 
KK Cedevita 43 : 28 (14:16,11:4,15:1,3:7)
Povezavo na statistiko finalne tekme najdete tukaj.

MVP (najboljši igralec) turnirja: Duščak Dan (KK Grosuplje)
Petorka turnirja: Duščak Dan, Snoj Jure (KK Grosuplje),
Perasović Ivan (Split), Stunja Zvonimir (Cedevita) in Bošnjak Matej (Zagreb)
Najboljši strelec: Malovčič Alen (Union Olimpija)
Najbojši asistene: Samec Jaka (KK Grosuplje)

Ostale informacije o turnirju najdete na tej povezavi.

Naj-petorka

Petorka turnirja

Izjava MVP turnirja, Duščak Dana:
Turnir je bil zelo močan, to se je videlo že v kvalifikacijah . V skupini smo se morali pomeriti s enim najboljših bosanskih klubov v zadnjih letih Spars, nato še Rijeko in na koncu Cedevito. Vse smo odpravili z odliko. Nato nas je čakala Olimpija, ki so imeli dobre igralce, a ne tako dobre kot mi. V polfinalu so nas čakali Turki ( Durasaffaka), ki so bili že na oko močnejši in večji, a mi se jih nismo ustrašil in smo se borili še bolj kot prej. V finalu so nas čakali stari znanci igralci Cedevite in še enkrat dokazali, da smo bolj kakovostna ekipa od njih. Najbolj bi se zahvalil sem navijačem, ki so nas prišli spodbujat. Seveda pa še zahvala soigralcem in trenerju, ki so dokazali da majhen klub iz Grosuplja lahko doseže največja mesta v Evropi.

Izjava trenerja ekipe KK Grosuplje, Hojč Petra:
Turnir v Dubravi spremljam že odkar sem se začel ukvarjati s trenerstvom in vedno sem gledal nanj kot najvišji nivo košarke na našem prostoru. Noben turnir ne zbere na enem mestu toliko kvalitetnih ekip s tako tradicijo. Nekaj let nazaj nam je bil ta turnir nedosegljiv, vendar je celoten klub trdo delal in si ustvaril prepoznavnost, najprej na slovenskem prostoru. Skupaj s pomočjo košarkarskih prijateljev pa nam je letos uspelo pridobiti mesto na kvalifikacijah prestižnega turnirja. Sam pri sebi bil bil zadovoljen, da smo na turnirju le nastopili, takšnega razpleta pa si nisem predstavljal niti v sanjah. Za ta uspeh nismo zaslužni le trenerji, ki smo delali s to generacijo, vendar vsi delavci v klubu pred tem, uprava, ljudje okoli kluba, ki smo to zgodbo gradili vsa ta leta. Vesel sem, da smo dobili prepoznavnost tudi na mednarodnem prostoru, zdaj pa s tem pride določena mera odgovornosti, od katere pa ne odstopamo in se je ne bojimo!
Pohvaliti moram vseh 13 igralcev, ki so v 4 dneh na 8 tekmah pustili srce na igrišču in poleg najboljšega tehničnega znanja pokazali tudi največjo borbenost med vsemi ekipami. Hvala staršem, da so pripravili tako vzdušje in pozitivno energijo okoli ekipe, meni pa veliko pomagali pri organizaciji. 
Posebna zahvala pa tudi kluboma, s katerima odlično sodelujemo, KK Vojnik in KK Janče, da sta nam posodila dva košarkarsko in osebnostno odlično vzgojena igralca, brez katerih ta uspeh ne bi bil mogoč.

 

Viri: KK Grosuplje, KK Dubrava

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.