Družinsko žabanje na Radenskem polju

Čeprav je v tem času še vse tiho, bodo kot bi mignil že povsod skakljale in regljale žabice. Organizacijo akcije Pomagajmo žabicam čez cesto, ki neprekinjeno poteka že peto leto, tudi letos prevzema Društvo pest fižola – društvo za biološko izobraževanje.

Če želite sodelovati pri prenašanju dvoživk, potem ste vabljeni, da se nam pridružite ob sobotah in nedeljah ob 19h. Novost letošnje akcije je družinsko žabanje vsako soboto in nedeljo od 17. ure dalje. Zbrali se bomo na začetku ograje iz smeri Grosuplja. Nujne prijave na zabice@radenskopolje.si ali telefon 040 812 686 (Daniela). OBVEZNA OPREMA vsakega posameznika pri prenašanju je odsevni jopič ter dobra naglavna svetilka.

Začasno zaščitno ograjo ob cesti Mlačevo Račna smo že postavili, saj je letošnja pomlad prišla že za Valentinovo. Zakaj je ravno ta akcija tako pomembna? Zato, ker poteka v osrčju Krajinskega parka Radensko polje in zato, ker pred lokalnim izumrtjem varuje kar 9 vrst dvoživk, ki so že uvrščene na rdeči seznam (v Sloveniji sicer živi 19 vrst).

Tudi pupki so dvoživke (in ne plazilci).

Tudi pupki so dvoživke (in ne plazilci).

Poznate rjavo žabo? To je ena od 5 vrst dvoživk, ki ji upravičeno rečemo žaba..

Poznate rjavo žabo? To je ena od 5 vrst dvoživk, ki ji upravičeno rečemo žaba…

Novost letošnje akcije je družinsko žabanje! Preživite konec tedna na svežem zraku in se nam pridružite vsako soboto in nedeljo od 17. ure dalje. Žabanje bo potekalo na prostem, dobimo pa se kar pri začetku ograje iz smeri Grosuplja. Na delavnici boste lahko spoznali 6 od 9 vrst dvoživk, ki živijo na območju Krajinskega parka Radensko polje.

In še nagradno vprašanje tega tedna: kakšna je razlika med pupkom in paglavcem?

Najpopularnejša med njimi je zagotovo zelena rega, ki s svojimi oprijemalnimi prstki dobro pleza. Zelo zanimivi so pupki, za katere večina otrok pove, da so to verjetno dinozavri. Če se nam nasmehne sreča, bomo srečali tudi kakšnega urha, ki rad razkazuje živo oranžen trebuh s črnimi pikami, kadar ga prestrašimo. In seveda žabe! Mnogi radi z besedo žaba označimo kar vse dvoživke brez repa. A biologom se ob tem kar zmrači pogled, saj »žaba« označuje le rjave in zelene žabe. Jih poznate? Če bi radi obnovili svoje znanje ali mogoče celo prvič v živo videli pupka, vas bomo veseli. Najpogumnejši boste lahko žabice tudi božali in crkljali. Pridite se zabavat z nami, a pred tem se prosim prijavite na elektronskem naslovu zabice@radenskopolje.si, da bomo organizatorji primerno pripravljeni na vaš obisk. In še nagradno vprašanje tega tedna: kakšna je razlika med pupkom in paglavcem?

Urhi pokažejo opozorilno obarvan trebuh, če se počutijo ogrožene.

Urhi pokažejo opozorilno obarvan trebuh, če se počutijo ogrožene.

Zelena rega je najmanjša, a najbolj glasna med dvoživkam.

Zelena rega je najmanjša, a najbolj glasna med dvoživkam.

Krastače so prave lepotice, ko jih pogledaš od blizu. Na vrtu pa so zelo koristne, ker jedo polže.

Si lahko predstavljate, kakšno zadovoljstvo prinaša zavedanje, da si še za eno leto podaljšal življenje 20.000 žabicam? Da si boste lažje predstavljali,  spremljajte akcijo na www.pestfizola.eu. Če želite sodelovati pri prenašanju dvoživk, potem ste vabljeni, da se nam pridružite ob sobotah in nedeljah ob 19h.  Zbrali se bomo na začetku ograje iz smeri Grosuplja. Nujne prijave na zabice@radenskopolje.si ali telefon 040 812 686 (Daniela). OBVEZNA OPREMA vsakega posameznika pri prenašanju je odsevni jopič ter dobra naglavna svetilka. Veselimo se druženja z vami!

 

Društvo pest fižola, foto: arhiv društva

 


 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.