Dišalo je po celi šoli
“Mmm, kako diši. Kaj pa pečete?” so spraševali večerni obiskovalci različnih aktivnosti v OŠ Louisa Adamiča v Grosupljem. Za domače vonjave je poskrbela prva delavnica peke zdravega, naravno kvašenega kruha, ki smo jo z zavodom Drevored izvedli v četrtek, 16. 2. 2012.
V okviru biodinamične kuhinje je delavnico vodila certificirana izvajalka Elvira Devetak Zavodnik. Dvanajst udeleženk je vedoželjno spremljalo prikaz postopka od žita do kruha. Vse sestavine, ki smo jih uporabili, so bile izključno ekološkega ali biodinamičnega porekla. Tečajnice so prejele uporabne informacije o pomenu tovrstnega kruha, o izbiri pravih surovin, od tega, kje se jih da kupiti, do čisto praktičnih napotkov o pripravi testa in peki. Z malo spretne improvizacije – prenizka temperatura v učilnici in nepoznavanje delovanja pečice (gospodinje vedo, da ima vsaka pečica svoj karakter), smo ujeli ritem in prvi je na mizi zadišal kakavov kruh, kvašen z bio kvasom. Sledil mu je slasten nekvašen sadni kruh. Spekli smo tudi kruh iz pšenične moke z drožmi, za zaključek pa nekvašen jabolčni kruh. Zelo kmalu so na pultu ostale zgolj drobtine, v prostoru pa zadovoljstvo ob uspešni izvedbi našega prvega srečanja v drugačni – biodinamični kuhinji. Z veseljem lahko že napovemo naslednjo delavnico in sicer pripravo zdravih sladic. O terminu vas bomo pravočasno obveščali. Hvala vsem za sodelovanje in zaupanje.
Andrej Brezec, foto: Drevored
Oddajte svoje mnenje
Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!