Delavnica l Krofi in flancati

Krofi od nekdaj veljajo za zaguljeno sladico. In vsaka žlahta ima običajno svojega eksperta zanje. Tam kjer so najboljši, najbolj rahli, najbolj slastni, seveda pa so vedno najboljši še topli. Krofi so bili nekdaj za pusta tako obvezna jed v vsaki hiši, da pregovor celo grozi gospodarju: » V hiši, kjer se na pustne dni ne cvrejo krofi, se poleti ne bo sušilo seno.« Narediti krofe ni enostavno, saj morajo imeti lepe » krence« ( vence ); če jih ni, je to sramota za gospodinjo, predvsem pa stara vraža grozi, da ob slabo spečenih krofih na pustni torek, jeseni repa ne bo debela!

Spomnim se k’k je moja stara mama zmeri bentila, če pri krofih ni šlo vse po planu. Če ji pa niso venčki ratal okrog, smo šli pa raje kar iz kuhne ven, hehe. (Andrej)

Krofi_1mala

Tudi v družini Saše Drobnič Škrjanec gre znanje o sladkih pustnih dobrotah iz roda v rod. Najboljši in najbolj rahli krofi in flancati so doma v kuhinji 93-letne Sašine stare mame – Drobničeve mame. Ker pa potrebujejo dobri krofi precej potrpljenja in časa, da pravilno vzhajajo, bomo vmes pripravili tudi krhke flancate. Strokovnjakinja za slednje pa je Sašina tašča. Obe strokovnjakinji svoje znanje radodarno prenašata na mlajše rodove, zato je Saša (ob obilici ostalih kulinaričnih izkušenj) pravi naslov za vodjo delavnice o domačih krofih in flancatih. Seveda pa bomo kako rekli (če ne tudi spekli) tudi o kvašenih flancatih in miškah.

Kvašeni flancati iz kuhinje Drobničeve mame…

Zavod DREVORED organizira delavnico izdelave domačih krofov in flancatov, ki bo v torek, 21. 2. 2017, med 17.00 in 21.00 uro v gospodinjski učilnici OŠ Louisa Adamiča na Tovarniški 14 v Grosupljem.  

PRIJAVA IN CENA: Prijave so obvezne in jih sprejemamo na irena@drevored.si, cena delavnice je 40 €, ob prijavi plačate akontacijo v višini 20 € ali pa celoten znesek na trr: 6000 0000 0252659 (Hranilnica LON) za Zavod Drevored, Brezje pri Grosupljem 90, pripis: delavnica krofi. Če z delavnico ne boste zadovoljni, vam bomo v celoti povrnili plačilo.

POMEMBNO: Število udeležencev je omejeno zaradi optimalnega dela v manjši skupini. Pohitite s prijavo!

KONTAKT: irena@drevored.si, GSM: 040 232 609 (Irena)

OBVEZNA OPREMA: Udeleženci bodite primerno obuti (čista, udobna obutev) in oblečeni (predpasnik, speti lasje). S seboj prinesite star prt ali rjuho in posodo s pokrovom za hajanje, v kateri boste izdelke lahko tudi odnesli domov.

sasa-drobnic-skrjanec-2TAKTIRKO delavnice bo vihtela Saša Drobnič Škrjanec.

Saša je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila v praksi v družinski gostilni. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka, pravi naslov za kulinarični nasvet, zato za drevored.si ureja rubriko Kuh’ja, redno pa piše tudi za prilogo Dela Odprta kuhinja. S Sašo smo uspešno izpeljali že delavnico domačih testenin in delavnico domači njoki in pite in domači štruklji.

DARILNI BON: Kulinarična delavnica je lahko lepo darilo za vse ljubitelje vihtenja kuhalnice. Za darilni bon za delavnico nam pišite na irena@drevored.si.

TEMA DELAVNICE: krofi iz kvašenega testa in krhki flancati

Naredili bomo kvašeno testo za krofe in med njihovim hajanjem pripravili tudi krhke flancate. Krofe bomo nato ocvrli in nadevali. Seveda ne bo manjkalo namigov in kulinaričnih fint, ki jih Saša vedno rade volje deli s kuharskimi navdušenci. Pojasnili bomo razliko med pripravo krofov in flancatov iz kvašenega testa, dotaknili se bomo tudi pustnih mišk. Za pokušino bomo nekaj krofov ocvrli in “pospravili”, ostanek boste  lahko odnesli domov.

delavnica-struklji-sasa

Udeleženci boste dobili tudi zloženko z osnovnimi recepti različnih vrst pustnega cvrtja.

Irena Gantar, foto: Drevored, Foodstylist (portret Saša, krofi na mizi)

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.