Darilo za Abrahama – prenova kuhinje

Vinko te dni praznuje 50. rojstni dan. Njegovo zgodbo že poznate, saj smo od takrat, ko smo se odločili, da mu stopimo naproti, redno poročali, kako poteka reševanje problemov, ki so se mu nakopičili.

Na začetku je bilo precej brezupno, vendar s sistematičnim pristopom in tudi z vašo pomočjo smo »voz potegnili iz blata«. Največ se je angažirala Urška Gliha, predsednica Fundacije Drevored, ki nam je o Vinku povedala:

»Kot pravniški del ekipe Fundacije Drevored sem Vinka spoznala letos februarja. Pred sabo sem videla od obupa sključenega človeka, ki ni več dal veliko nase, ki se mu je zdelo vse brez smisla … “Ja, no, pa kaj češ?!” je znal reči … A tisto, kar mi je dajalo vedeti, da vseeno upa …, upa v nekaj boljšega …, so bile želje … “Rad bi si zrihtal tole …” in je pokazal na zobe. Prav neverjetno (in že kar malo tragikomično) je bilo, da mi je vsakič, ko sva se srečala, prinašal nove in nove plave kuverte; pa je že sedel, pa se je spomnil, da je še ena nekje …  Postopoma smo se prebijali skozi papirje, kontaktirali upnike, vmes je pridobil socialno pomoč in prvič po zelo, zelo dolgem času ima plačane vse sprotne življenjske stroške (vodo, elektriko, ogrevanje, upravnika stavbe). S pomočjo njegove osebne zdravnice smo začeli postopke za ugotavljanje delazmožnosti in se preko zvez dogovorili za pregled pri nevrologu, ki ga ima že naslednji teden.

A tudi mi smo potrebovali njegovo pomoč, na dobrodelnem bazarju Gremo na morje se je izkazal za marljivega pomočnika, ki “vidi” delo, ki je pripravljen pomagati, ki se znajde …

Tako ga danes, štiri mesece po najinem prvem srečanju, vidim večkrat z nasmehom na obrazu, z vse večjim upanjem v očeh, s pokončno držo, urejenega, veliko bolj komunikativnega. Ko smo mu napovedali darilo za Abrahama, so mu zasijale oči, a v isti sapi je že povedal, da bo sam naredil to in ono, da bo sodeloval …

V Vinku zato glede na vse pozitivne spremembe v teh mesecih vidim veliko potenciala; priznam, da bistveno več kot na začetku. Fundacija mu lahko pri tem še ogromno pomaga. Cilj Fundacije namreč ni pomagati zgolj finančno oziroma materialno, ampak zlasti in predvsem pomagati človeku izboljšati samopodobo, da prepozna svoje lastne sposobnosti in ga spodbujati, da jih začne uporabljati.”

Določeni problemi seveda še ostajajo, vendar so videti manjši, predvsem pa rešljivi. Korak za korakom Vinko stopa na pot spodobnega in boljšega življenja. Vsaj upamo tako.

Za finančne prispevke: trr. Fundacije Drevored: 6000 0000 0254 017 pri Hranilnici LON, pripis: za Vinka

Prenova kuhinje:

Pred kratkim nam je gospod iz Ljubljane podaril popolnoma nove kuhinjske elemente, neka gospa malo rabljen štedilnik. Tudi radiator, luč in stikala imamo že na voljo. Tako se prenova Vinkove obupne kuhinje lahko prične.

Vsega, kar potrebujemo za opremo kuhinje, še nimamo, zato vas pozivamo, da darujete, če imate kaj primernega in uporabnega. Dobrodošel je tudi vsak predlog, kje lahko dobimo določen material ali opremo, namig za donatorja, finančna pomoč, karkoli … kontaktirajte nas na fundacija@drevored.si

Kaj še potrebujemo:

  • topli pod v izmeri 4 m x 2,6 m
  • stensko belo barvo za 40 m2
  • orodje za beljenje
  • stensko kuhinjsko armaturo (pipo)
  • kuhinjsko napo
  • mizo in stole ali klop
  • hladilnik
  • zavese in karniso

Pri prenovi sodelujejo:

 

 

 

 

 

 

V naslednjem tednu začne Vinko z akcijo; izpraznil bo kuhinjo, temeljito počistil ploščice in prebelil. Potem sledi polaganje talne obloge, montaža elementov in opremljanje. Za jesen pa planiramo prenovo kopalnice, ki je še v slabšem stanju.

 

Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.