Romi razbijali v lokalu Pupa pub

V Grosupljem smo ponovno priča romskemu nasilju! V petek, 21. 9. 2012 okrog 19. ure je skupina mladoletnih Romov zahtevala pijačo in ker niso bili postreženi, so začeli razbijati in uničevati inventar gostinskega lokala.

Kasneje se jim je pridružila še večja skupina, ki je lokal obmetavala s kamenjem. Po prvih neuradnih izjavah je Policija po hitrem ukrepanju tri storilce tudi prijela. Ena oseba je menda lažje poškodovana.

     

Tovrstno nasilje ni prvo in žal verjetno tudi ne zadnje, saj se prebivalci Grosuplja stalno srečujemo z manjšimi in večjimi incidenti, ki jih povzroča romska populacija: kraje, vlomi, nasilje, vsakodnevno sežiganje odpadkov, gum, avtomobilov … Še bi lahko naštevali, vendar se sprašujemo, do kdaj!?

Vtis je, da se vsi čutimo nemočne, z odgovornimi in pristojnimi na čelu in da to našo nemoč in neučinkovitost Romi čedalje pogosteje izkoriščajo. Med občani že dolgo časa vlada močno nezadovoljstvo nad razmerami, med prebivalci Sončnih dvorov že nekaj časa kroži peticija, kjer zahtevajo ureditev nevzdržne situacije z bližnjim romskim naseljem Smrekec.

Policijo bomo prosili za uradne informacije, prav tako bomo povprašali za komentar na Občino Grosuplje.

URADNO POLICIJSKO POROČILO:

 

21. 9. 2012 okoli 19. ure je bila PU Ljubljana obveščena o kršitvi javnega reda in miru v gostinskem lokalu na Taborski cesti v Grosupljem.

Z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so  trije moški ( stari 18, 20 let in mladoletnik) prišli  v gostinski lokal ter se po tem, ko niso dobili pijače, sprli z zaposleno in gosti lokala, nakar pa z njimi še fizično obračunali. Osumljeni so za nekaj trenutkov lokal zapustili, nato pa s seboj pripeljali še dva moška (prvi star 31- let, drugi mladoleten). Slednji so pričeli z razbijanjem vrta gostinskega lokala.

O dogodku so bili obveščeni policisti. Ob prihodu policistov na kraj so se osumljenci razbežali. Policista sta v bližini kraja dejanja  izsledila 31- letnika, kateri   je    policista napadel s kovinsko palico (enega z njo tudi udaril), zaradi česar so  bila uporabljena  prisilna sredstva. 31- letniku so nato policisti odvzeli prostost.

V nadaljnjem postopku so policisti odvzeli prostost še  trem osumljenim (mladoletnika in 18- letnik, vsem 4 že omenjenim je bila odvzeta prostost za čas, da se zberejo vsa obvestila), 20- letnika pa policisti še iščejo. Zoper vseh pet oseb bo zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivega dejanja Nasilništva (296. člen KZ-1B) podana kazenska ovadba, zoper 31- letnika pa tudi ovadba zaradi sumov storitve kaznivega dejanja Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi (299. člen KZ-1B).

V dogodku so bile poškodovane štiri osebe, ki so same iskale zdravniško pomoč. Prav tako sta lažje poškodbe zadobila tudi napadena policista.

Maja Ciperle Adlešič

Predstavnica za odnose z javnostmi, Policijske uprave Ljubljana, 24. 9. 2012

ODGOVOR – KOMENTAR OBČINE:

Na področju reševanja romske problematike Občina v sodelovanju s Policijsko postajo Grosuplje, Gasilsko zvezo Grosuplje, Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom občin Grosuplje, Ig in Škofljica ter veterinarsko in okoljsko inšpekcijo sprejema različne ukrepe in izvaja različne aktivnosti. V lanskem letu je bila z namenom izboljšanja razmer v občini ustanovljena tudi Komisija za spremljanje položaja romske skupnosti.

Na podlagi pritožb, vezanih na problematiko kurjenja v romskih naseljih, se je Občina Grosuplje skupaj s Policijsko postajo Grosuplje in Gasilsko zvezo Grosuplje že v mesecu septembru 2011 dogovorila za protokol ukrepanja v primerih kurjenja odpadkov. Bistveno je ukrepanje gasilcev, ki v primeru prijave kurjenja v romskem naselju, skupaj s policisti vstopijo v naselje in pogasijo ogenj, ne glede na stopnjo dogorelosti predmetov. Naloga policistov je ugotovitev lastništva predmeta in povzročitelja, ter ukrepanje v okviru svojih pristojnosti. O poteku postopkov in ugotovitvah policija obvesti Občino Grosuplje in okoljsko inšpekcijo, oziroma druge pristojne službe.

V mesecu juliju 2012 je bil na pobudo Občine Grosuplje izveden skupni nadzor na območju romskih naselij v občini Grosuplje. Pri nadzoru je sodelovala veterinarska in okoljska inšpekcija, policijska postaja Grosuplje ter Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Grosuplje, Ig in Škofljica. Uvedenih je bilo več inšpekcijskih postopkov s področja okoljevarstvene zakonodaje. S strani policije je bilo popisanih 30 šasij deponiranih vozil brez registrskih tablic. Zoper lastnike vozil s statusom odjavljeno bo pristojna Upravna enota Grosuplje uvedla postopek o prekršku. V vseh naseljih je bilo s strani veterinarske inšpektorice evidentiranih 30 psov, ki niso bili registrirani niti cepljeni. V zavetišče je bilo odpeljanih skupno osem psov. O novih nedovoljenih posegih v prostor je bila obveščena gradbena inšpekcija. Ponoven skupen nadzor v romskih naseljih vseh udeleženih se načrtuje v mesecu oktobru 2012.

Menimo, da se bo s povečano prisotnostjo v romskih naseljih, s takojšnim posredovanjem v primeru nepravilnosti, ter z ustreznimi nadaljnjimi upravnimi in prekrškovnimi postopki izboljšalo stanje v romskih naseljih, izboljšalo stanje v občini Grosuplje in posledično povečalo zadovoljstvo občanov.

Jana Roštan, Občina Grosuplje, 25. 9. 2012

 

Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

26 Responses to "Romi razbijali v lokalu Pupa pub"

 1. postino says:

  Ha, kako ironično: danes je mednarodni dan miru, Romi pa so to na svoj način proslavili! Menim da bomo kmalu postali Ambrus številka 2, samo še vaške (mestne) straže lahko začnemo postavljati…

   
  Odgovori
 2. Tine says:

  zahtevajmo, da jih preselijo!!!!!! Tako ne gre več, folk organizirajmo se in ukrepajmo!!!

   
  Odgovori
 3. Pikica says:

  ZAHTEVATI, NE PROSITI!!!!! Nasa pravica je ziveti v mirnem in cistem okolju. Naj jih preselijo, dovolj imamo!!!!!!!

   
  Odgovori
 4. miro says:

  Je hudir tole. Se strinjam, ampak kam jih bomo preselili? K sosedom? Se pravi, da bomo problem samo preselili drugam. Rešili kaj dosti na tak način ne bomo…

   
  Odgovori
 5. Pikica says:

  Kamorkoli. Ce je uspelo Ambrusanom, mora tudi nam. Zasluzimo si MIR!

   
  Odgovori
 6. ferdoXY says:

  Koliko časa že prebivalci Sončnih dvorov požirajo govno ciganov, smrad gum, glasne žurke, kraje po soseski itd smo že stookrat brali – zdaj se vse skupaj seli na celotno mesto, kaj sledi – se bodo razpasli do Perovega, Police… kaj dela policija, a spijo???? Podpiram akcijo meščanov Grosuplja, vzemimo stvari aktivno v svoje roke če ablast miži………..!!!!!!!

   
  Odgovori
  • marino says:

   vsi tisti ki se tukaj duvate varno za računalnikom,v zavetju svojega doma,se v realnosti ne bi upal nič.prav je da nosijo romi orožje saj se morajo nekako braniti pred nasilnimi,ksenofobičnimi in nestrpnimi grosupeljčani

    
   Odgovori
   • Iz zavetja računalnika says:

    Edini razlog, da so Grosupeljčani nasilni, ksenofobični, in nestrpni je, da romi delajo kar hočejo in v večini primerov izvajajo nasilje nad prebivalci, in če nočeš ustreči njihovim željam, boš tepen. Kvečjemu bi morali biti Grosupeljčani tisti, ki nosijo orožja, da se branijo pred cigani. A v primeru, da ukrepajo, bodo vsi pravno preganjani, medtem ko cigani lahko delajo kar hočejo, ker so socialno zaščiteni, saj naj bi bili zaradi pomanjkanja izobrazbe prikrajšani za prilagojenost družbi. Dejstvo, da je problematika s cigani edina stvar po kateri je Grosuplje znano, pomeni, da je skrajni čas, da se situacija spremeni.

     
    Odgovori
   • Joco says:

    Ti si pa debil, da ga večjega ni. pejt k njim pa jih brani pred nami. Ali si jih pa kar domov na dvorišče nasel. bedak

     
    Odgovori
    • fifi says:

     Marino se seveda heca. Če se ne, potem nas lahko resno skrbi. Kot pravi “Iz zavetja računalnika”, skrajni čas je, da se nekaj spremeni – tudi miselnost Marina in podobnih “neoliberalcev”. Bulšit, pa pravice manjšine. Najprej imajo dolžnosti!

      
     Odgovori
 7. mali človek says:

  mali človek says:
  24 september, 2012 ob 09:36
  Spoštovani župan in ostala oblast ,

  Mar ni že čas , da končno pristopite k romski problematiki naše občine ? Kaj bo grosuplje res navsezadnje poznano le še po romski črni kroniki ? Ali se bo moralo res zgoditi nekaj hujšega in Bog ne daj tragičnega ?
  V komentar me je vzpodbudil dogodek prejšnje nedelje , ko sva z ženo sedela v Grosupeljskem lokalu in smo klepetali skupaj z lastnikom lokala. Kar naenkrat se je ob naši mizi znašel mlad rom , ki je bil vinjen , da je komaj stal. Nato je za njim prišla še mlajša romkinja , prav tako močno vinjena. Bila sta nesramna in objestna do skrajnosti. nismo se zapletali z njimi , vendar pa ti pričnejo drhteti roke , ko slišiš grožnje s pištolami in bombami. Morda bi se ob našem posredovanju lahko zgodil primer PUPA PUB.

  Zato spoštovana oblast , čas je da se problematiki pristopi resneje in bodimo enakopravni pred zakonom vsi , spoštovana gospa Cerar , vesel bi bil tudi Vašega komentarja.

  Žive naj vsi narodi……..

   
  Odgovori
 8. Cerarca says:

  Ne bo naredila nič. Teh svetnikov, ki zagovarjajo pravice (ne pa tudi dolžnosti) manjšin, imamo dovolj…

   
  Odgovori
 9. Fido says:

  Zadnjič se je eden od romskih mulcev sprehajal skozi sončne dvore. Mimogrede je seveda fehtal denar katerega mu nisem niti slučajno dal. Ko je šel mimo mene sem zanalašč čakal kaj sledi. Sprehodil se je do prvega visoko pritličnega okna in se začel stegovati, poskušal gledati notri, tipal okvir. Verjetno bo naslednjič prišel z bratom ki mu bo dal ravbarsko in bo splezal v stanovanje ali kaj?? Kako varni so naši otroci v tej soseski se sprašujem?!

   
  Odgovori
 10. gasilec J€žek says:

  Pa smo spet pri (romski) glasbi Ota Pestnerja!
  “Že dneve in tedne in leta …”
  … pa nič ne naredimo, saj oni delajo namesto nas –
  pod PURVINILOM!

   
  Odgovori
 11. DREVORED says:

  Dodajamo uradno policijsko poročilo.

   
  Odgovori
 12. DREVORED says:

  Dodajamo odgovor – mnenje Občine Grosuplje

   
  Odgovori
 13. AL23 says:

  Zanima me kje je zdaj “vsemogočni” g.Andrej Struna,ki ima bronasto(ali celo srebrno)medaljo
  za zaščito krajanov občine Grosuplje na področju JRM?
  Ali je že kdaj sploh kaj pripomogel k romski problematiki v Grosuplju,da bi si dejansko zaslužil
  to lento?

   
  Odgovori
 14. Urskaa says:

  Predlagam, da se z namenom doseci nek dolgorocni napredek, poleg ze zgoraj predlaganih ukrepov, vkljucijo v problematiko bolj aktivno tudi vodstva osnovnih sol – tudi romski otroci morajo opraviti osnovnosolsko izobrzevanje, vkljucit jih je treba v vsaj eno obsolsko dejavnost, jih izobrazevati na podrocju higiene, pa tudi na podrocju clovekovih pravic, se posebej otrokovih pravic, vkljucno z dejstvom, da je antipod vsake pravice tudi dolznost.

   
  Odgovori
 15. NADIN says:

  Pred nekaj leti sem imel konflikt z cigani. Takrat mi je ciganka rekla: “Kaj boste vi Slovenci. Vi nimate jajc!” In kako prav je imela. Mi Slovenci res nimamo jajc. Pa ni bilo vedno tako. Pred 30 in več leti si le redko srečal cigana v kakšnem lokalu. Takratni mladeniči so pač znali narediti red. Kaj pa danes. Današnji pomehkuženi fantje znajo kazati svoj pogum le v “spopadih” s kontejnerji za odpadke.
  Povsem se strinjam s tistim, kar je napisal Marino v prvem stavku (ne vem sicer, kam je meril s preostalim delom). Prepričan pa sem v naslednje. Tudi cigane kaj hitro mine pretirana korajža, če jim le pokažeš, da se jih ne bojiš (podobno je s psi, ki običajno napadejo tiste, ki se jih bojijo, zelo redko pa tistega, ki se psov ne boji).
  Tipično za Slovence je tudi tisto kar je naredil Fido. Torej nič, le opazoval je. In tako ravna večina od nas. Raje celo pogledamo v stran, da se ja ne bi zapletli v kaj za nas neprijetnega. Sprašujem vse tiste, ki predlagate nekakšne akcije (tipično nič konkretnega v smislu kdaj, kje, kako, …), ali ste že kdaj prisilili kakšnega cigana, da je pospravil za seboj smeti, ki vam jih je razmetal iz vaše kante za smeti. Če ne ukrepamo v takih primerih, tudi za kaj bolj konkretnega nismo sposobni.
  Za konec pa tole. Baje je nekaj Grosupeljčanov, ki se jih cigani pošteno bojijo. Očitno ti imajo jajca.

   
  Odgovori
  • fido says:

   Res je, Nadin, le opazoval sem. Ker imam majhnega sina in ne bi rad da se mu cigani maščujejo zaradi mojega ukrepanja. Kaj pa bi lahko storil – ga nahrulil – in potem bi šel iskat okrepitev, tako kot so storili mulci v primeru Pupe. Ali pa bi se me zapomnil in se prišel znest nad mojga sina?
   Se pa strinjam stabo… preveč smo mehki vsi skupaj in treba je pristopiti bolj konkretno. Žal se noben noče izpostavljati, verjetno je vse strah iz istih razlogov kot mene. SD so soseska mladih družin in zadnje kar si želimo je da bi kdo napadel naše otroke.

    
   Odgovori
   • NADIN says:

    Poglej Fido, če bi se slučajno zgodilo, da bi naslednjič plezal po tvojem oknu (in bog ne daj skozi tvoje okno), ali lahko pričakuješ od nekoga, ki bi to slučajno opazil, da bo karkoli ukrenil? Če razmišlja tako, kakor razmišljaš ti (in velika večina ostalih), vsekakor ne.
    Jaz ti lahko zagotovim, da ne bi samo opazoval, kako pleza po tvojem oknu.

     
    Odgovori
 16. fido says:

  Odgovor občine pa kot ponavadi kar nekaj – bluzenje brez konkretnih rešitev.

   
  Odgovori
 17. peter klepec says:

  Nič nimam proti nikomur (pa niti proti Romom) da smo si na jasnem, seveda pod pogojem, da upoštevajo norme kot vsi ostali.
  Kdor pa začne nadlegovati otroke okoli šol, trgovke po trgovinah, krajane pred bankomati, divjati z neregistriranimi vozili – po možnosti še brez izpita po mestu in ogrožati vse okoli sebe, krasti vse po vrsti, “dilati” drogo-tako vsaj krožijo govorice po mestu, uničevati lokale in premoženje drugih…. takega pa ne maram v svoji bližini – nasprotno, želim si, da izgine v okolje, kamor spada in kjer takšno obnašanje tolerirajo.
  Jaz si želim živeti v miru in se v svojem kraju in domu počutiti varno. Za kršitelje obstajajo zakoni, ki takšno obnašanje sankcionirajo- država pa mora poskrbeti da se izvajajo. Le za Rome to ne velja. Ni mi jasno, doklej si bo država še zatiskala oči pred resnico in se skrivala pod kvazi varovanjem človekovih pravic. Ja vraga, kdo bo pa varoval moje pravice? Žalostno bo, če bom prisiljen sam varovati svoje pravice. Takrat se bo država morala odločiti ali bo varovala barabe ali poštene državljane, ki s svojim delom polnijo njeno blagajno.
  Ampak takrat – takrat bo že prepozno za miroljubna dejanja.

   
  Odgovori
 18. fido says:

  Peter Klepec, pod tak komentar se samo podpišem.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.