Nesrečna zgodba družine Jeršin s srečnim koncem

O tragediji družine Jeršin iz Vrbičja, ki jim je strela opustošila hišo, smo že pisali. Prav tako o veliki solidarnosti ljudi, ki so se odzvali nad pričakovanji. Suzana v svojem zapisu podoživlja tisto grozno noč in izkazuje hvaležnost ljudem za pomoč:

Noč z nedelje na ponedeljek, 30. 6. 2014. Prijetna nedelja je za nami. S sosedi in prijatelji smo kramljali, se šalili, smeh je odmeval po dvorišču. Popoldne se je prevesilo v noč, poslovimo se in zaželimo lahko noč. Z družino se odpravimo k počitku, pač noč kot mnogo drugih do sedaj. Jutri pa se prične moj glavni poletni dopust, zato se odpravim k počitku malce kasneje kot ponavadi, ko me naslednje jutro čaka službena obveznost. Preverim še, če že vsi spijo; mož Marko v hčerini sobi zaradi poškodbe roke, najina Nina v spalnici, tast in tašča v dnevni sobi, oče in mama v svojem nadstropju. Še sama se odpravim k počitku v spalnico. Zaspim.

»Suzi, gori, gori!«

Zbudi me glasen pok, dobesedno vrže me iz postelje; nato pa moževo kričanje: »Suzi, gori, gori!« Vsesplošni preplah, panika! Električna napeljava gori v obeh nadstropjih, vse se kadi, dim, razbita okenska stekla, noč, tema povsod. S hčerko Nino hitim proti izhodu. Medtem tast in tašča hitita na dvorišče, tašča kliče gasilce. Mož hiti nadstropje višje k mojim staršem, da jim pomaga najti izhod. Vpijem, kričim, če so vsi zunaj na varnem. Medtem prihiti Toni z Mojco in odpelje najino Nino k bratrancu Igorju na koncu vasi. Otrok je na varnem.
Nato zagledamo, da gori tudi na podstrehi. Rešujemo, kot vemo in znamo, vsak po svojih močeh. Na pomoč prihiti sosed Zdravko, ki z gasilnim aparatom zaduši ogenj na električni napeljavi v obeh nadstropjih, nato odhiti na podstreho, skupaj z njim pa tast, Marko in jaz. Podstreha je trd oreh, pešajo nam moči, dim je premočan …, ne gre več. Upanje! Gasilci so že tu, zdi se mi, da smo jih komaj poklicali.

Misli so zbegane, po licih mi tečejo solze.

Vsa čast, ne vem, kaj bi brez njih! Uspešno se bojujejo z ognjem. Zmaga je na njihovi strani.
Olajšanje, hkrati pa nemoč. Škoda je ogromna. Kako naprej? Misli so zbegane, po licih mi tečejo solze. Že druga huda nesreča v tem mesecu. Poraja se vprašanje, kako naprej, kje se lotiti sanacije, kje dobiti sredstva …
Komaj se dodobra zdani, vaščani in sokrajani množično prihajajo na pomoč. Prijazna beseda, stisk roke, trepljanje in spodbuda, hkrati pa vsak po svojih močeh daruje hrano, pijačo, denarna sredstva za prvi zagon, gradbeni material, svoje roke, delovno vnemo in trud, da se hiša čimprej sanira. Vse to mi da novih moči, saj vem, da so ljudje z nami in nam stojijo ob strani. Solidarnost je ogromna, skupaj bomo zmogli.

foto: družina Jeršin

Na našo stisko se je odzvalo Območno združenje Rdečega križa Grosuplje, ki je odprlo račun z namenom: pomoč Jeršin po streli, kjer se stekajo prostovoljna darovana denarna sredstva, ki so namenjena poplačilu izvajalcem saniranja škode, in sicer: za elektroinštalacijska dela, obsežnejša pleskarska in zidarska dela, menjavo oken, ki so zaradi udara strele uničena … Konkretne številke bodo znane do jeseni, saj dela še potekajo, računi še prihajajo. Vsa dela pa tudi še niso izvedena, ker je sama sanacija hiše konkreten zalogaj. Tukaj gre velika zahvala koordinatorju, g. Mihičincu, predsedniku, g. Horvatu, in vsem sodelujočim na OZ RK Grosuplje.

Še vedno lahko pomagate s finančno donacijo na račun OZ RK Grosuplje:

Namen: Pomoč Jeršin po streli, TRR: SI56 0202 2001 6581 140, s sklicno številko: 00 3006-2014

Zahvala tudi Občini Grosuplje in Krajevni skupnosti Št. Jurij.

Naši stiski je prisluhnila tudi Fundacija DREVORED, ki je korektno objavila našo zgodbo in jo posredovala naprej. Tako se je takoj odzvalo podjetje MZG Grosuplje in doniralo kompletno otroško sobo za hčerko. Podjetje Kolpa je doniralo kopalniško opremo, podjetje Gramat Gril pa je doniralo keramične ploščice za kuhinjo in potrebni material za polaganje ploščic.

foto: Drevored

Rezultati, za katere so zaslužni vsi, ki so nam priskočili na pomoč in znali prisluhniti naši stiski, so po dobrem mesecu od udara strele očitni, in sicer:

  •          možev  delodajalec g. Janez Podržaj je še isti dan prekril s pomočjo delavcev in prostovoljcev celotno streho
  •           g. Andrej je saniral razbita stekla
  •           g. Primož je saniral dimnik z darovano opeko družine Rebolj iz Bičja
  •           celotno sorodstvo je pomagalo pri nakupu  nekaterih gospodinjskih aparatov
  •           PGD ŠT. JURIJ je doniralo štedilnik s pečico, ogromno pa so pri sami obnovi in sanaciji hiše ter pospravljanja okolice pomagali predsednik društva, g. Rafael in  poveljnik, g. Igor ter ostali člani društva
  •           ga. Vera Omahen je podarila kompletno dnevno sobo in spalnico
  •           g. Janez Hribar je doniral pesek in nekaj gradbenega materiala
  •           g. Kadunc je doniral notranja vrata za kopalnico
  •           g. Toni in g. Jože sta pomagala z mizarskimi storitvami
  •           g. Miško je položil keramiko

Hvala g. Slavku in ge. Anici Jeršin, da sta prijazno nudila prenočišče in hrano celih 14 dni in več. Gospod Igor in ga. Marja, hvala, da sta vzela najino Nino na počitnice za tri tedne in več ter hvala za vse oprano perilo.

HVALA VSEM, ki ste kakorkoli prispevali in še prispevate k naši čimprejšnji vrnitvi v ustaljene tirnice in v normalno življenje ter hvala vsem zaposlenim v Vrtcu Galjevica, kjer ste mi vsi sodelavci stali ob strani ob obeh nesrečah, razumeli mojo stisko, veliko pomagali in me z nasmeškom pričakali, da se vrnem nazaj na delovno mesto.

HVALA  iz srca!

 

Suzana Jeršin Pintar z družino, foto: družina Jeršin in Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.