Anketa l Na podeželju

Tokrat smo se odpravili na naše podeželje in domačine spraševali o življenju na vasi. Zakaj je dobro živeti tu, bi se preselili, kakšni so problemi podeželja, to so bila vprašanja, ki smo jih zastavljali. Očitno je, da radi živijo odmaknjeni od mesta, saj se večina ne bi selila, pa čeprav smo jim v zameno ponujali veliko stanovanje v Sončnih dvorih. Nekateri anketiranci se niso želeli fotografirati, zato smo v zameno v bližini ujeli nadomestni motiv.


Dušan
iz Velikih Lipljen

Tukaj so živeli že stari starši in zdaj tukaj tudi sam gradim hišo. Za stanovanje v mestu ne bi menjal, ker sem navajen živeti na vasi. Sem poročen, otrok še nimam in za prevoze me ne skrbi, saj vozi avtobus. Od tu do Grosuplja prideš hitro, v Ljubljani porabiš več časa le za to, da prideš nekaj ulic stran.

Pepa s soprogom, kmetija Velike Lipljene

Na kmetiji je najlepše živet. V Sončnih dvorih ne morem nabrati solate in obračati “mrve”. Jaz uživam v delu na kmetiji. Sicer pa nimamo dovolj visoke penzije, da bi lahko preživeli v mestu v bloku. Zdaj, ko smo v penziji lahko živimo s kmetovanjem, sicer pa kmetije samo s tem ne bi zmogli vzdrževati. To ni možno, je treba zraven hodit tudi v službo.

Simona iz Šentjurja

Tukaj sem rojena in tukaj sem ostala. Trenutno ne bi šla živet nikamor drugam. Navajena sem živeti na deželi, v stanovanju v mestu sem živela samo dve leti, pa ne bi več. Tukaj je mir, ki ga človek rabi, sploh, ko pride iz službe iz Ljubljane. Smo dovolj blizu Ljubljane in Grosuplja, kjer je šola, glasbena šola za otroke …

Barbara iz Šentjurja

Meni bi bilo bolje če bi živela v mestu, ker je dostop do storitev boljši. Med vikendi tukaj nimamo avtobusa do Grosuplja in moraš imeti osebni prevoz.

Tilen, Andraž, Maj in Jure iz Šentjurja

Trikrat boljše je živeti tukaj kot v mestu. Tukaj je vsaj mir, ni prometa in imamo nov vrtec (smeh). Nimamo Mc Donaldsa imamo pa gostilno Pepa.

Andrej iz Ponove vasi

Ja, podeželje, sliši se že romantično, vendar je, če imaš tri otroke z obšolskimi dejavnostmi, kar naporno. Veliko je voženj na aktivnosti in včasih se mi zdi, da sem cele dneve le v avtu in na poti. Sicer pa so tudi dobre stvari, če živiš na vasi. Normalno, tu je več miru, lepša narava …

 

Eva, Nina, Laura iz Male vasi in Ponove vasi

Boljše je, ker ni hrupa, je mir. Čeprav so težave z avtobusnimi prevozi, je še vedno dovolj dostopno tako do Grosuplja kot do Ljubljane. Posebnega dogajanja ni, razen veselic (smeh op.a.), ampak si ga naredimo sami. Delo na kmetiji je v redu, sicer poleti ne paše, ker je prevroče, vseeno pa je koristno, saj dobiš delavne navade.

Joži iz Ponove vasi

Ne bi se nikamor selila zato, ker sem tu navajena živeti. Je dovolj blizu do Grosuplja, dovolj blizu do službe, hkrati pa imamo mir. Kmetijo imamo bolj tako za zraven, je vseeno potrebno hodit v službo. S prevozom otrok nimamo prevelikih problemov. Jaz imam že vnuke in jih tudi jaz vozim domov na poti iz službe.

 

Irena Gantar, Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.