Ali se v Grosupljem želimo znebiti lepih dreves?

Objavljamo kritično pismo občana o “strokovnem” obrezovanju velikih dreves v Grosupljem.

Drevesa so mi bila v Grosupljem vedno všeč, zato sem tudi kot predsednik Krajevne skupnosti Grosuplje v 80-ih letih poskrbel za posaditev številnih dreves. In kaj se z njimi dogaja danes? Očitno so se ljudje, ki živijo v bližini drevesnih nasadov, naveličali sence, ki jim jo dajejo ali pa jim v jeseni preveč smetijo z listjem. Ali pa morda samo motijo vodstvo Krajevne skupnosti, da se je nadnje spravilo s »strokovnjaki« za obrezovanje?

Zadnji tak napad so doživela drevesa ob cesti Pod gozdom V. Tulipanovce, ki so nas jeseni razveseljevali s svojimi razkošnimi krošnjami v zlatih jesenskih barvah in nam v začetku poletja ponujali tulipanom podobne cvetove, so temeljito obglavili in jih spremenili do neprepoznavnosti … Odvzeli so jim osnovno funkcijo razraščanja v visoka drevesa z močnimi krošnjami.

Sprašujem Grosupeljčane: Ali se strinjate s takim početjem?

 

 

 

Franc Štibernik, foto: Franc Štibernik

Pogledali smo malo naokrog in res se lahko opazi kar nekaj primerov drastičnih obžagovanj ali “obglavljanj” dreves v našem mestu. Tako obdelana, sicer mogočna drevesa, nudijo bolj klavrno podobo. Kot se spodobi, smo za mnenje in priporočila povprašali strokovnjake. Njihove odgovore še čakamo. Prav tako bomo veseli komentarja odgovornih, ki naročajo tovrstne posege, in mnenj občanov.


 

Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

7 Responses to "Ali se v Grosupljem želimo znebiti lepih dreves?"

 1. 7// says:

  Bi bilo fajn pridobit kakšno strokovno mnenje ali je način obrezovanja dreves omenjenih v zgornjem članku res neprimeren oz. ali je služba, ki izvaja obrezovanje strokovno vsposobljena. Jaz se ne spoznam, lahko pa rečem, da tole obrezovanje izgleda kot posilstvo nad drevjem. Je že res, da se vsako drevo, prej ali slej obraste, za kar poskrbijo močne in stare korenine, vendar bi se lahko drevesa obrezalo tudi lepše.

   
  Odgovori
  • DREVORED, Andrej Brezec says:

   V kratkem pričakujemo mnenje strokovnjakinje arboristike, dr. Lene Marion iz podjetja TISA d.o.o.

    
   Odgovori
 2. Ljubitelj narave says:

  Tudi, če nisi strokovnjak, te enostavno zaboli, ko vidiš te štrclje. To je skregano z vsako pametjo in naravnimi zakoni. Ljudje prepogosto razmišljajo: tale drevo nam dela pa veliko senco na vrt, pa jeseni nam ves čas listje pred garažo in po dvorišču stresa, pa korenine nam asfalt razrivajo, pa veja se lahko odlomi pa na avto pade ….
  Kdo smo mi? Ali smo del narave?

  Še nekaj uporabnih linkov:
  http://www.arborist.si/tema.php?pid=4

  http://www.mladina.si/53660/

  http://www.ljubljana.si/si/mol/novice/77746/detail.html

   
  Odgovori
 3. Pia says:

  Jaz se ne strinjam s tem, po mojem mnenju, pretiranem obrezovanju dreves! Prej smo imeli iz hiše (živim Pod gozdom) prav lep pogled na lepa in velika drevesa, sedaj se mi zdi, da so gor pustili le še nekaj ubogih “vejic”. V roku pol leta so ravno na naši ulici drevesa obrezovali dvakrat, plus to, da sta jih enkrat vmes oskubila še nevihta in veter.

   
  Odgovori
 4. Anonimno says:

  vprasajte zupana kaksen “biznis” je to in vse vam bo jasno ….

   
  Odgovori
 5. barbara says:

  Rada bi povedala tudi moje mnenje na vse to, kar sem prebrala zgoraj. Sem inžinir agronomije in hortikulture ter velika ljubiteljica narave, sploh pa dreves. Res je, da je bil čas za sajenje dreves pred 100 leti, da je čas danes in prav tako bo tudi čez 100 let. Danes moramo veliko bolj razmisliti kam in katera drevesa bomo sadili, kot nekoč. Kot agronomka ne gledam le na videz ampak tudi na potrebe dreves, ali mu prostor ustreza, ali bo drevo lahko razvil dovolj močne korenine,…
  Nekatera drevesa pač ne uspevajo povsod in nenehna prekopavanja zemlje v bližini korenin ne prenesejo. To se pozna pri stabilnosti drevesa! Poleti ko so neurja a ste že slišali, kako je celo drevo s koreninami padlo npr. na parkirišče polno avtomobilov, mogoče poškodovalo kakšno stavbo,… Če bi bila krošnja dreves razbremenjena, se verjetno to nebi zgodilo. Takrat pa spet vsi kažejo na lastnike dreves ( ponavadi občine) in komentirajo kam gre ves denar, da za take stvari ga pa ni!
  Vsi v današnjih časih smo tako eko (tudi sama sem), rabimo računalnike, optični kabel,…
  To nam občina nudi za dobro vseh nas! Res so drevesa na sliki pri šoli grozna ampak ta napaka je bila storjena pred leti, kje ste bili pa takrat? Kot sem razbrala iz strokovnega komentarja se je letos
  to že popravljalo iz strani strokovno usposobljenega izvajalca. To pomeni, da je občina oz. KS že poskrbela za to! Vsi ljudje delamo napake, te niso tako usodne.
  Predlagam pa, da za drevesa poiščemo primeren prostor, ki ga v Grosuplju ni in jim damo možnost,
  da jih bodo občudovali tudi občani v daljni prihodnosti. Lahko bi načrtovali kakšen park in vsak ljubitelj bi predlagal kakšno drevo bi posadili, mogoče bi skupaj sodelovali občani in kaj naredili
  zastonj in nebi rekli, da je vse samo v denarju!
  Kaj pa pravite na to? Jest sem za! Pa vi?
  Predlagajte še lokacijo! Men je všeč Koščakov hrib!
  No to je samo moje mnenje!

   
  Odgovori
 6. Franc says:

  Barbara, se strinjam z vami, da morajo imeti drevesa primeren prostor. A to bi morali prvi dojeti naši urbanisti in vodje urada za prostor na občini. Res je, v Grosupljem nimamo pravega parka za drevesa, zato smo že pred leti bili prisiljeni saditi drevesa na zelenice in ob naših prometnicah, Narejen je bil tudi pričetek urejanja sprehajalne poti ob Grosupeljščici in pri novi OŠ Brinje. Žal se prostor v Grosupljem vedno bolj zaziduje, drevesa pa odstranjuje. Na občini pripravljajo OPPN Ob Grosupeljščici in za Koščakov Hrib. Če nas bo več, ki bomo pritisnili na urbaniste, da tam zagotove tudi prostor za velika drevesa, potem imajo prihodnji prebivalci Grosupljega nekaj možnosti, da bodo lahko uživali pod velikimi krošnjami dreves.
  Sam sem pripravljen takoj pomagati pri saditvi. Upam da se bo oglasil še kdo in vašo idejo podprl.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.