Čebelarski muzej v Šmarju – Sapu

Konec preteklega leta sta zakonca Koželj iz Šmarja – Sapa uredila obsežno zbirko čebelarske kulturne dediščine, ki so jo poznavalci ocenili za najobsežnejšo v Sloveniji.

Tone in Vida

se s čebelarstvom ukvarjata že 40 let. Sprva ljubiteljsko čebelarjenje z nekaj družinami je preraslo v obsežno dejavnost s 600 čebeljimi družinami. Bogato znanje ter strast do starin in zbirateljstva sta obrodila edinstven prostor čebelarske zgodovine, ki ga že obiskujejo številni strokovnjaki iz celotne Evrope.

Muzej

Lastnika ga skromno poimenujeta zbirka čebelarske kulturne dediščine. Kakorkoli že, zagotovo vas ne bo pustil brezbrižne. Paleta čebelarskih pripomočkov in opreme je skrbno poimenovana in opisana, marsikateri eksponat ima za seboj stoletje in več. V vitrinah svoje zgodbe razkrivajo stare slike, razglednice, priznanja in znamke s čebelarskimi motivi. Police se šibijo pod težo strokovne literature. Zbirka premore več kot stoletje stare izvode revije Slovenski Čebelar, tistim, ki jih krasijo naslovnice Maksima Gasparija, je namenjena posebna vitrina.

Osrednji prostor je namenjen restavriranemu lesenemu vozu, s kakršnim so v 18. stoletju čebelarji vozili panje s čebelami na pašo. Danes je naložen s panji, katerih poslikave so replike in so Vidino delo. Nekaj je tudi originalov, med njimi najdemo celo “deblak” – panj, ki je bil izdolben iz enega samega kosa lesa. Najstarejše panjske končnice iz zbirke, nekatere med njimi štejejo tudi nekaj stoletij, so razstavljene na stenah. O njihovi starosti med drugim pričajo ročno kovani žeblji, ki so ostali v končnicah.

Muzej pa ne razstavlja le predmetov, ampak tudi zgodbe ljudi, ki so krojili čebelarsko tradicijo naših krajev, med drugimi tudi našega lokalnega veljaka Franca Košaka. Del prostora je namenjen tudi lovskim eksponatom, nekaj predmetov pa je takšnih, ki so bili nekoč preprosto del vsakdanjega življenja.

Obisk priporočamo vsem ljubiteljem kulturne dediščine in radovednežem, za vse iz stroke pa je skoraj obvezen. Ob koncu si v trgovinici privoščite kak kozarček zdravja; medu, seveda.  Za obisk se morate predhodno najaviti. 

Če dobi strd čebela, kmet dobro zrno pridela. (ljudski pregovor)

   

   

Dostop

Info

031 619 961/01 78 75 893

cebelarstvo@kozelj.info

www.kozelj.info

Irena Gantar, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.